perjantai 16. marraskuuta 2007

Haaga-Helian keittiömestariopiskelijat lähiruokamatkalla - kiitos isännille!

Myrskylän Savustamossa todella hyvää savukirjolohta

Aamutuimaan meille oli katettu kahvit herkullisten savukalaleipien kanssa tyylikkääseen neukkariin. Kalaleipien pohjana oli Lapinjärven Leipomon Ruisnappi. Aluksi toimitusjohtaja, DI Ilkka Vääränen esitteli Taimen konsernia sekä valotti kalan jatkojalostusta, jonka avainsanoja ovat raaka-aineen tuoreus, purut, prosessin hallinta, laadunvalvonta ja palvelu. Taloudellisesti tärkein elintarvikekala Suomessa on kirjolohi, jonka kasvatus tuottaa kotimaista ravintoa kuluttajille, työtä sekä muita taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä asukkaille. Yritysostojen kautta Myrskylän Savustamo Oy on siirtynyt Taimen konserniin, joka hallitsee kotimaisen kirjolohen tuotannosta jo noin 60 prosenttia. Yrityksellä on lähes seitsemän miljoonan kilon edestä kasvatuslupia, kun koko Suomen kalatuotanto on reilut 12 miljoonaa kiloa vuodessa. Yhtiö harjoittaa kalankasvatusta yli 30 paikassa eri puolilla Suomea ja Ruotsia. Kotimaassa kasvatetulle kirjolohelle on varmat markkinat. Parhaillaan Taimen suuntaa Venäjän markkinoille, jossa se käynnistää uutta kalajalostamoa.

Kirjolohimanageri Tarja Haikkola huolehti ryhmän pukeutumisesta ennen elintarviketiloihin siirtymistä. Tarja kertoi mainiosti tuotannon vaiheet, mutta liikesalaisuudet hän ohitti helisevällä naurullaan. Myrskylän Savustamo Oy on Suomen suurimpia kirjolohen ja lohen savustamiseen erikoistuneista kalanjalostamoista. Savustamo valmistaa kalajalosteita tuotemerkeillä: Safu, Stockmann Gourmét sekä Super Vexi. Ravintoloille ja vähittäiskaupalle jakelu tapahtuu Kalatukku E. Eriksson Oy:n kautta. Safu-kalatuotteita saa Myrskylän Savustamo Oy:n tehtaanmyymälästä ma - pe klo 8 – 17. Kannattaa poiketa.
Kylänpääntie 45, 07600 Myrskylä, puh. 019-521 3100, gsm. 040-504 0226, fax. 019-521 3116, tarja.haikkola@safu.com http://www.safu.com/

Porlammin maistuvaa mustleimaista emmentaljuustoa

Porlammin Osuusmeijerillä tuotepäällikkö Jan Erik Ingvall ohjasi meidät ystävällisesti juustokellariin, jossa hän piti erinomaisen luennon emmentaljuuston valmistuksesta sekä näytti maidon jatkojalostuksesta ikivanhan filmin, jossa Porlammin isännät kuljettivat hevospelillä maitonsa tonkissa meijeriin juuston valmistusta varten. Juustomestarin piti olla vahva, jotta hän jaksoi liikutella valtavia juustokiekkoja. Samalla hänen piti osata hoitaa hyvin sikoja, joiden ruokana käytettiin heraa.

”Hapatteiden ja niiden entsyymien ansiosta juusto kypsyy, siis maku ja rakenne kehittyvät. Emmentaljuustonvalmistuksessa hapatteina käytetään propionihappobakteereita ja maitohappobakteereita. Propionihappobakteerit saavat aikaan emmentaljuuston suuret, pyöreät kolot ja pehmeän maun. Maitohappobakteerit puolestaan vastaavat juuston varhaisesta kypsymisestä ja myöhemmin myös proteiinien pilkkoutumisesta aminohapoiksi ja niistä edelleen aromikomponenteiksi. Hapatteiden entsyymit hajottavat juuston proteiinia peptideiksi ja aminohapoiksi. Proteiini oikeastaan ei maistu millekään, mutta sen hajoamistuotteet antavat juustoille maun. Maku on juuston merkittävä tekijä", Ingvall luennoi.

Porlammin Osuusmeijeri on maidontuottajien omistama yritys, jonka erikoisuus on vahva mustaleimainen emmentaljuusto, jota maistoimme normaalina ja kevyenä omenamehun kanssa. Mustaleimaisen emmentaljuuston markkinat ovat maailmanlaajuiset. Meijerin vähittäiskauppamyynnin hoitaa New Way RuokaHertta yhtiö Turusta.
Porlammin Osuusmeijeri, Myrskyläntie 1 A, 07820 Porlammi, puh. 019-5214200 http://www.porlamminosuusmeijeri.fi/

Parasta pataan – Bosgårdin Charolais-pihviliha

Bosgårdin idyllisessä kartanomiljöössä agronomi Kaarlo Schildt toivotteli meidät tervetulleiksi, levitteli humoristisesti käsiään ja kertoi omistavansa 500 hehtaaria maata sekä hoitavansa vuokramaita satoja hehtaareja. Hallimaisessa navetassa vapaasti karsinoissaan tallusteli pari sataa, alunperin vetojuhtina käytettyä, charolais-eläintä, jotka ovat väriltään vaaleita ja hyvin lihaksikkaita. Ranskasta peräisin olevalle, kookkaalle Charolais-rodulle on ominaista erittäin korkea lihankasvukyky. Eläin saavuttaa nuorena teuraskypsyyden mutta, sitä voidaan kasvattaa isoihinkin teuraspainoihin ilman rasvoittumisen vaaraa. Täysikasvuinen lehmä painaa 700-950 kg ja sonni 1200-1400 kg.

Vähärasvaisen lihan hyvää makua lisää se, että eläimet laiduntavat perinnemaisemilla ja syövät voimakkaan karkearehupohjaista rehua. Bosgårdissa huomioidaan eläinten oma luontainen käyttäytyminen. Emot imettävät vasikoitaan ensimmäisen puoli vuotta. Toukokuun puolestavälistä syyskuun loppuun laumana emot, vasikat ja sonnit saavat liikkua luonnonlaitumilla, jotka ovat mukana EU:n ympäristön monimuotoisuuden edistämisohjelmassa. Talvella emot voivat vapaasti valita navetan tai jaloittelutarhan ja ihailla ulkona kuutamoa pakkasiltana.

Bosgårdin luonnonniittylihalla herkuttelee jo 600 perhettä. Erikoisravintolat ovat löytämässä tämän vähärasvaisen luonnonlihan. Kovan kysynnän vuoksi Schildt lupaa kaksinkertaistaa eläintensä määrän. Tuoreet 15 kg:n tai 30 kg:n lihapakkaukset ja metvurstit haetaan suoraan tilalta tai Porvoosta lihatukkukauppa Herekistä.
Bosgård 67, 06150 Porvoo, Kaarlo Schildt, kaarlo.schildt@bosgard.com
puh. 019-654 529, fax. 019-654 784, gsm 0400 493 269,

Ei kommentteja: