lauantai 1. joulukuuta 2007

Pukkilan tyrniherkkuja

Vierailin Pukkilassa Ismo Liljan tyrniviljelmällä, jossa aurinkoisella rinteellä kotimaiset pensaslajikkeet Raisa ja Rudolf tuottavat aromaattisia tyrnimarjoja. Tyrnimarjat on ravintoarvoltaan ainutlaatuisia, sillä ne sisältävät monia erilaisia yhdisteitä, kuten C- ja E-vitamiinia sekä arvokkaita rasvahappoja. Uusimpien tieteellisten tutkimusten mukaan tyrnin flavonoideilla on suotuisa vaikutus sydämen ja verenkiertoelimistön terveydelle ja toiminnalle. Tyrnipensaat viihtyvät hyvin kosteutta läpäisevässä ja sopivan ravinteikkaassa maaperässä. Myöhäissyksyllä kerättävät marjat ovat tiukasti kiinni rungoissa, joten niiden poiminta on hidasta ja vaativaa työtä. Mehevistä tyrnimarjoista valmistetaan mehua, hyytelöä ja marmeladimakeisia. Tyrnin maussa on häivähdys aprikoosia, ananasta ja hapanta passionhedelmää.

Pukkilan kotimainen, lisäaineeton, sokeroimaton, pastöroitu ja 100-prosenttinen tyrnitäysmehu antaa aamujuomana potkua päivään. Sen kaunis väri piristää kaamoksessa. Mehua voi käyttää esimerkiksi kiisseleihin, kastikkeisiin, jäädykkeiseen, rahkatorttuun, marinadiin, drinkkien terästykseen. Mehua saa 2,5 dl:n, 0,5 litran tai litran lasipulloissa, jotka säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä.

Ensimmäisen kerran Ismo tarjosi minulle Pukkilan tyrnimarmeladimakeisia vuosia sitten Helsingin messukeskuksessa. Sen jälkeen nämä aromipommit ovat pullottaneet monessa poskessa. Meillä marmeladikulhon sisältö vilahtaa liian nopeasti parempiin suihin. Joskus kuunkeltaiset marmeladipalat ovat ehtineet koristamaan suklaakakkua. Pukkilan tyrnimarmeladimakeisten valmistukseen käytetään kotimaista tyrnitäysmehua, sokeria, tärkkelyssiirappia (sisältää vehnää), sitruunahappoa happamuudensäätöaineeksi ja pektiiniä hyytelöimisaineeksi.

Kokemukseni ja ystävieni mukaan Pukkilan tyrnihyytelö antaa viimeisen silauksen juustokakulle, hienon maun unelmatortulle, jäätelölle tai juustopaahtoleivälle. Maistuva joulujälkiruoka syntyy siten, että tyrnihyytelöä laitetaan reipas kerros jälkiruokamaljojen pohjalle ja päälle kaadetaan valkosuklaavaahtoa. Säilöntäaineettomaan tyrnihyytelöön on käytetty kotimaista tyrnitäysmehua, sokeria, vettä, hyytelöimisaineeksi pektiiniä. Tuotetta saa 100 g:n tai 300 g:n lasipurkeissa.

Pukkilan tyrniherkut sopivat mainiosti koostettaviin liikelahjapaketteihin. Tuotteita voi tilata suoraan Ismolta tukkukaupasta.
Niitä saa myös seuraavista myyntipaikoista:
Frö butik-myymälä, Kirkkokatu 1, PORVOO
Ukkola-myymälä, Ulrikakoti, Vanha Viipurintie 5, LOVIISA
Ruokapaikka Kohiseva, Keskustie 19, PUKKILA
Juustoportti, Pohjoinen Pikatie 8, MÄNTSÄLÄ
Maatila-Liha Meronen Oy, Metsolankuja 95, VIRENOJA
Kehräämön Herkku, Pakaantie 1, ORIMATTILA

Inecu Oy / Pukkilan tyrni / tukkukauppa
Ismo Lilja
puh. 050-5252675
Keskustie 16
07560 PUKKILA
tyrni@kohiseva.fi
http://www.pukkilantyrni.fi/