
Kävin äskettäin Liljendalissa Marbackan hunajatilalla, jossa Mia ja Bjarne Bruce (kuvassa) kertoivat hunajasta sekä elämästään ammattimehiläistarhaajina. Hoidokkeja ei näkynyt. Ne olivat syksyllä kerääntyneet lumen suojaamien pesiensä keskiosiin talvipalloksi lämmittämään toinen toisiaan ja pesäänsä, jonka lämpötila kovillakin talvipakkasilla pysyttelee 30 asteessa.

Hunaja on terveellinen vaihtoehto taloussokerille, koska siitä saa saman makeutuksen vähemmillä kaloreilla. Esimerkiksi 100 g taloussokeria (400 kcal) vastaava makeus saavutetaan noin 70 g:lla hunajaa (228 kcal), mikä tarkoittaa 17 sokeripalaa vähemmän energiaa. Hunajaa käytetään makeutusaineena leivonnaisissa, jälkiruoissa, hilloissa, hyytelöissä, salaattikastikkeissa, marinointiliemissä.
Lehdissä kerrotaan, että ei puolilla Yhdysvaltoja on mystisesti tyhjentynyt jopa 80 prosenttia mehiläispesistä. Mehiläiskatoa ilmenee myös Ranskassa. Tutkijat eivät tiedä, mikä kadon on aiheuttanut tai mihin mehiläiset ovat menneet. Kaupassa hunajahyllyn äärellä kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan, sillä etiketti pettävästi näyttää suomalaiselta, mutta itse hunaja onkin tuotettu muualla. Tuontihunajan alkuperästä ja jäämistä ei ole tietoa.

Helsingissä Marbackan hunajia myy Pieni Luomupuoti Oy, WTC Plaza, Keskuskatu 7 http://www.pieniluomupuoti.fi/
Marbacka Bigård Hunajatila
Marbackavägen 65
FIN-07880 LILJENDAL
Bjarne Bruche puh./tel 0400 438 888
bjarne.bruce@pp.inet.fi
Mia Bruche puh./tel 040 548 4464
http://www.marbacka.fi/
bjarne.bruce@pp.inet.fi
Mia Bruche puh./tel 040 548 4464
http://www.marbacka.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti