perjantai 22. kesäkuuta 2007

Raparperipiirakkaa Ukkola-myymälän avajaisissa

Aurinkoisena kesäkuun päivänä Ukkola-myymälän avajaisiin saapui satamäärin vieraita ihastelemaan levyjen alta paljastettuja, jykeviä hirsiseiniä, lukuisia pönttöuuneja, maalattuja lattioita, vanhoja huonekaluja, kangaspuita sekä kauniita käsitöitä. Eri tiloissa oli esillä laukkuja, sisustustuotteita, vaatteita, asusteita, lahjatavaroita ja hieman elintarvikkeita. Loviisaan sopii tällainen historiaan kytketty, tilava ja rauhallinen käsityömyymälä-kahvila erittäin hyvin.

Vuonna 1745 raja- ja linnoituskaupungiksi perustettuun Loviisaan muutti useita käsityöläisiä. Tulijat olivat lasimestareita, seppiä, räätäleitä, puuseppiä ja muurimestareita. Tuolloin käsityöläisyys oli tarkasti säädeltyä ja eri alojen yrittäjien määrä rajattu. Mestarit, kisällit ja oppipojat mukaan lukien kaupungin käsityöläisten määrä nousi vuosina 1820-1860 kahteen sataan. Taloudellisesti parhaiten menestyivät värjärit ja nahkurit. Monet käsityöläisistä saivat tyytyä niukkaan toimeentuloon. (kuvassa Rale Nordberg ja hauskat kattilahatut)

Toiminnanjohtaja Kaarina Liljeström (kuvassa) halusi pelastaa ja remontoida Ulrikakodin pihapiiriin kuuluvan, historiallisen ja huonokuntoisen vanhojen miesten talon. Mustuneet hirret ja luukku katonrajassa kertovat rakennuksen vanhasta savupirtistä. Ukkola sijaitsee lähellä Loviisan maalinnoituksia, jotka rakennettiin vartioimaan Vanhaa Viipurintietä. Rajalinnoituksen rakennustyöt jäivät kesken Ruotsin kuningaskunnan rahavaikeuksien vuoksi. Historiasta ohikulijoille muistuttavat jykevät bastionit kaupungin itäpuolella.
Vieraille tarjottiin Ulrikakodin keittiössä kokki Sari Kärnän valmistamia suolapaloja, raparperipiirakkaa ja –mehua antiikkikirjastossa, jossa voi vapaasti viipyä ja viihtyä kahvikupin ääressä tutkimassa vanhoja kirjoja ja lehtiä joko yksin tai lukuryhmässä.

Viihtyivät Loviisassa Sibeliuksetkin. Säveltäjä Jan Sibeliuksen (1865 – 1957) isoisä Johan osti perheelleen kodin Loviisasta. Musiikki- ja runoilloissa pieni Janne istui mukana. "Loviisa oli minulle aurinko, ilo ja vapaus. ", Sibelius muisteli myöhemmin Loviisassa tädin luona vietettyjä lapsuus- ja nuoruuskesiään. Kesäkuussa 1891 Sibelius palasi Loviisan taloon säveltämään Kullervoa. Parhaina työpäivinään hän ei muistanut syödä eikä juoda, vaan väkevä sikari ylläpiti hänen elinvoimiaan. Seurahuoneen ravintolassa hän mielellään kävi nauttimassa ostereita tavanomaisten virvokkeiden kera. (kuvassa Merja Lehmustola kirjastossa)

Ukkolaan on kiva mennä ja varsinkin marraskuun alusta lähtien kokemaan entisajan joulutunnelmaa, tekemään hauskoja löytöjä ja maistamaan joululounasta virvokkeineen.
Kaarina Liljeström
puh. 040 551 9002
Vanha Viipurintie 5
07940 Loviisa
http://www.ulrikakoti.fi/
kaarina.liljestrom@rantakartano.fi

Ei kommentteja: