maanantai 11. kesäkuuta 2007

China Food lähempänä kuin uskottekaan

Kiinaviikolla tapasin puheliaan, kymenlaaksolaisen naisen, joka kertoi käyvänsä Nordic China Centerin Sino Foodissa ostamassa halvalla kiinalaisia elintarvikkeita: sieniä, kastikkeita, teetä, nuudeleita, riisiä. Kenkien ostaminen ei onnistunut, koska hän olisi joutunut tilaamaan samoja kenkiä kontillisen. Rouva ei maininnut ainoatakaan Kouvolan lähiruokapaikkaa suositellessaan minulle China Centerin edullista ravintolaa.

Höyryävällä vadilla liha maistui tuoreelta härältä, kasvikset rapsahtelivat suussa ja mausteet potkuineen olivat kohdallaan. Samassa ruokalassa ravitsevat itseään myös sadat kiinalaiset siirtotyöläiset, jotka ahkerasti rakensivat puna-kultaista, lohikäärmein koristettua, Kiinan porttia entisen Valion meijerin tontilla (11 ha) Nordic China Centerin maamerkiksi. Kauppapaikaan on suunniteltu 120 myyntiosastoa kiinalaisille tukkukauppiaille, joilla kaikilla on omat tehtaansa Kiinassa. Kaupungin päättäjät sekä johto uskovat ja toivovat edullisten tavaroiden virtaavan Kiinasta Kouvolan kautta Suomen ja muun Euroopan markkinoille yhä isommissa konteissa Venäjän kautta.

Blogissaan kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (KD) Sari Palm Kouvolasta haluaa välttää geenimuunneltua ravintoa ja syödä lähiruokaa, juoda oman Mansikin maitoa. Kaupunkilaisrouva suree, että neljä maitotilaa päivässä lopettaa Suomessa. Palmia pelottaa keskieurooppalaisen maaseudun tuominen Suomeen samaan tapaan kuin on tuotu osa keskieurooppalaisesta vähittäisruokakaupasta. Onko edustaja Palm päättäjänä unohtanut Sino Foodin, joka tuo yhä enemmän Kiinasta halvalla elintarvikkeita yksittäiskuluttajille, ravintoloille ja suurasiakkaille. Miten käy meidän Mansikin?

Kouvolan seudun Agenda 21 on ottanut yhdeksi tavoitteeksi paikallisten laadukkaiden tuotteiden saatavuuden parantamisen. Toimenpiteinä aiotaan nostaa luomu- ja lähiruuan arvostusta, tehostaa tiedottamista, markkinointia ja suoramyyntiä. Kouvolan Yritysmagneetti (Elinkeinoyhtiö hoitaa Kouvolan kaupungin elinkeinotoimea.) puolestaan ponnistelee kiinalaisten kanssa meidän markkinoilla hyvin menevien tuotteiden löytämiseksi.

China Centerin avajaisia oli värikkäistä ilmapalloista ja maassa rötköttävästä lohikäärmeestä päätellen vietetty loppuviikolla. Millä tuotteilla ja kenen kanssa me Itä-Uudeltamaalta pääsisimme Kiinan lähiruokamarkkinoille?

Ei kommentteja: