keskiviikko 3. tammikuuta 2007

Porvoossa lähiruokapaikka Hanna-Maria

Asennusmiehet virittelivät jouluvaloja Vanhaan Porvooseen, josta valitsimme kodikkaan Ruokapaikka Hanna-Marian. Yli 20 vuotta se on ruokkinut nälkäisiä suita Välikadulla, Rihkamatorilta lähtevän vilkkaan kauppakadun alkupäässä. Tämä Suomen toiseksi vanhin kaupunki sai kaupunkioikeudet 1300-luvun puolivälissä. Porvoota ovat uhanneet 1500-luvun alussa tanskalaiset, ja venäläiset ovat polttaneet kaupungin kaksi kertaa.

Lounasaikaan Hanna-Marian eteisessä tuoksui leipä. Puheensorina täytti ravintolasalin, jonka kaikki 62 paikkaa olivat täynnä. Lista tarjosi liharuokaa ja lohikeittoa. Kalakeitto on porvoolaisille merkittävä ruoka, koska vuonna 1760 kalakeitosta syttynyt tulipalo tuhosi suurimman osan kaupungin rakennuksista.

Laskeuduimme kellarikerroksen 60-paikkaiseen tilausravintolaan. Uunissa paistettu porsaan ulkofile oli maustettu hyvin. Keitetyt perunat ja höyrytetyt kasvikset kruunasi maukas kastike. Salaattipöydän taso oli hyvä ja jälkiruokakahvi tuoretta. Lisukkeeksi tarjoilijat hymyilivät.

Hanna-Maria on saanut Hyvää Suomesta –ravintolatunnuksen, jonka avulla se osoittaa kaikissa aterioissa käyttämiensä raaka-aineiden alkuperää. Henkilökunta vakuutti iloisesti, että annoksissa käytetty liha, maito, munat sekä niistä valmistetut tuotteet ovat sataprosenttisesti suomalaisia. Suomessa tuotettuja raaka-aineita keittiö käyttää aina, kun niitä on hyvälaatuisina saatavina. Perunat tulevat Porvoon Perunasta, liha Porvoon Herekistä, höyryät sämpylät oman keittiön uunista.

Kotiruokalounas viihtyisässä ympäristössä ja mukavassa seurassa tarjosi lepohetken työpäivään. Lounas maksoi 6-10 euroa. Tännehän on tultava uudelleen. Kesällä 50-paikkaisella terassilla voi nauttia punaisten pelargonioiden lomassa lounaan lisäksi jäätelöä, pullakahvia tai virvokkeita ja katsella mukulakivikatua pitkin vaeltavia turistivirtoja, jotka ovat menossa katsomaan kevätyönä 2006 tuhopoltetun tuomiokirkon korjaustyötä.
Välikatu 6
06100 Porvoo
puh./faksi (019) 583 200
hanna.maria@co.inet.fi

1 kommentti:

Helge Keitel kirjoitti...

Istuin eilen kello 9h30 - 10h30 Hanna-Mariassa tyylini mukaisesti lehtiä lukien, muistiinpanoja tehden kera kupponen kuumaa ja hyvässä lihassa pitävän munkin. Pidän paikasta, olen lounastanut tässä Porvoon Välikadun lähiruoka-ravintolassa useita kertoja. Kesällä tykkään istua Hanna-Mariaan terassilla. Paikan nimen opin vasta tästä blogista. Olen vain lontostellut Hanna-Mariaan tietämättä paikan nimeä.

Eilen viereisessä pöydässä istui joukko senioreita, jotka Ruotsia murtaen - svenskatalande - pohtivat, mitä hauskaa tekisivät iltapäivällä.

Sain kuvan, että äijät tulevat Hanna-Mariaan jutustelemaan ja lähtevät sitten ostoksille ja omille teilleen.

Tällä kertaa en ehtinyt lounastaa, koska matkani jatkui kohti Loviisaa.

Siellä maininnan arvoinen lähiruokapaikka on Corint-leipomo. Suomesta on vaikea löytää hyviä leivän tekijöitä. Tänään aamiaispöydässä oli Corintin vaaleaa ja tumma leipää; maiskis!