keskiviikko 14. helmikuuta 2007

Marbackan maukkaita hunajia

Virus oli saanut yöllä minusta otteen: kurkkuni raastinraudalla vedelty, vetistävät silmät, vilunväristyksiä ja lihaskipuja eri puolilla kehoa. Ensiavuksi join Marbacan hunajalla maustettua nokkosteetä. Uskon tämän luonnonantibiootin soveltuvan flunssan ehkäisyyn ja hoitoon. Hunajaa käytetään myös lihasten hierontaan ja rentouttamiseen, mutta juuri nyt ei honeymassage tuntunut houkuttelevalta. Parasta oli jäädä peittojen alle tärisemään. Kuiviin huuliini sipaisin mehiläisvaharasvaa hoitamaan rämettynyttä kauneuttani.

Kävin äskettäin Liljendalissa Marbackan hunajatilalla, jossa Mia ja Bjarne Bruce (kuvassa) kertoivat hunajasta sekä elämästään ammattimehiläistarhaajina. Hoidokkeja ei näkynyt. Ne olivat syksyllä kerääntyneet lumen suojaamien pesiensä keskiosiin talvipalloksi lämmittämään toinen toisiaan ja pesäänsä, jonka lämpötila kovillakin talvipakkasilla pysyttelee 30 asteessa.

Keväällä Marbackan mehiläiset päästetään keräämään uutta mettä ja siitepölyä kukkasista. Luontaisten pölyttäjien vähetessä tarhamehiläisten merkitys Suomessa pölyttäjänä entisestään lisääntyy. Kasvit tarvitsevat hyviä pölyttäjiä suvun jatkamiseen. Onnistunut pölytys lisää merkittävästi hedelmien, marjojen ja siementen kokoa ja elinvoimaa sekä parantaa niiden muotoa. Pölytyshyödyn arvoksi lasketaan maassamme vuosittain 50-60 miljoonaa euroa.

Hunaja on terveellinen vaihtoehto taloussokerille, koska siitä saa saman makeutuksen vähemmillä kaloreilla. Esimerkiksi 100 g taloussokeria (400 kcal) vastaava makeus saavutetaan noin 70 g:lla hunajaa (228 kcal), mikä tarkoittaa 17 sokeripalaa vähemmän energiaa. Hunajaa käytetään makeutusaineena leivonnaisissa, jälkiruoissa, hilloissa, hyytelöissä, salaattikastikkeissa, marinointiliemissä.

Lehdissä kerrotaan, että ei puolilla Yhdysvaltoja on mystisesti tyhjentynyt jopa 80 prosenttia mehiläispesistä. Mehiläiskatoa ilmenee myös Ranskassa. Tutkijat eivät tiedä, mikä kadon on aiheuttanut tai mihin mehiläiset ovat menneet. Kaupassa hunajahyllyn äärellä kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan, sillä etiketti pettävästi näyttää suomalaiselta, mutta itse hunaja onkin tuotettu muualla. Tuontihunajan alkuperästä ja jäämistä ei ole tietoa.

Marbackan hunajat ovat monikukkahunajia. Uudehkoissa tuotantotiloissa minulle selveni hunajan prosessointi kakusta purkkiin, vahansulatuksesta kehien ja kynttilöiden valmistumiseen. Maistoimme ihania maustettuja hunajia: valkosipuli, nokkonen, tyrni, suklaa, pähkinä, anis, sitruuna. Toin kotiin kassillisen hunajia ja tuoksuvia mehiläisvahakynttilöitä.

Helsingissä Marbackan hunajia myy Pieni Luomupuoti Oy, WTC Plaza, Keskuskatu 7 http://www.pieniluomupuoti.fi/
Marbacka Bigård Hunajatila
Marbackavägen 65
FIN-07880 LILJENDAL
Bjarne Bruche puh./tel 0400 438 888
bjarne.bruce@pp.inet.fi
Mia Bruche puh./tel 040 548 4464
http://www.marbacka.fi/

Ei kommentteja: