perjantai 22. elokuuta 2008

Lähiruokatempaus - suukkoja ja sipuleita - Porvoon torilla

Aurinkoisena elokuun iltapäivänä Porvoon torille kerääntyi satoja lähiruuan ystäviä heiluttamaan valkoisia Anto&Anton-ilmapalloja ja seuraamaan, kun kaupunkiin tuotiin lähiruokaviestiä kymmenien polkupyöräilijöiden voimalla. Matkaa oli poljettu viikon ajan Suomussalmelta Joensuun ja Lappeenrannan kautta. Itäuusmaalaiset toivottivat ilosanoman tervetulleeksi Porvoonseudun musiikkiopiston vaskiyhtyeen reippaalla musiikilla. (Paina kuvia hiirellä.)

Tervetulosanoissaan Viikki Food Centren projektipäällikkö Irja Kallio totesi, että tapahtuman tarkoituksena on muistuttaa päättäjiä ja kuluttajia lähiruoan tärkeydestä sekä sen vaikutuksista maakuntien työllisyyteen ja kestävään kehitykseen – hyvää makua ja tuoreutta unohtamatta.
Viljapelloltaan juontajaksi tupsahti Ruotsinpyhtään Viirilän kylästä sanavalmis ja rempseä emäntä Marjut Ståhs helmissään ja hepenissään.

Pernajan kunnanvaltuutettu, luomupuutarhuri ja -kokki Labbyn puutarhasta, Janne Länsipuro (vihreät) puhui lähi- ja luomuruoan puolesta. Länsipuron mukaan vientituet näivettävät lähituotannon ja kannustavat tuottaa ruokaa ulkomaan markkinoille. Tuoreet elintarvikkeet ja sesonkiherkut tekevät jokapäiväisestä leivästä syömisen arvoista. Hän toivoo kuluttajien osoittavan ostopäätöksissään rakkauden lähiruokaan. Länsipuro vetosi kunnallisiin päättäjiin, joilla on mahdollisuus hankintapolitiikassa suosia lähiruokaa ja lähialueen tilojen tuotteita.

Kunnallisvaalien alla kansanedustaja ja Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (rkp) - sormi pystyssä yläkuvassa - lupasi vuodelle 2009 lisää budjettivaroja lasten ja vanhusten ruokailuun. Nylanderin mukaan taustalla olevassa kaupungintalossa joudutaan tarjouskilpailun vuoksi valitsemaan halvin vaihtoehto. Sen vuoksi lasten ja koululaisten perunat lautasille tulevatkin Tampereelta eikä lähitiloilta. Sitä tarkoittaa kilpailulainsäädäntö. Kriteerien suhteen joudutaan olemaan tarkkoja, ettei pelkästään hinta sanelisi päätöksiä. Niinpä kunnissa tarvitaan enemmän tietoa ja taitoa, jotta voitaisiin tukea alueellisia ja paikallisia tuottajia.

Yleisölle Viikki Food Centren asiantuntija Laura Koivisto ja projektiassistentti Pirjo Pakarinen antoivat lähisuukkoja – porvoolaisen Brunbergin valmistamia perinteisiä suklaasuukkoja ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.:n tiedottaja, informatör Mia Wikström jakoi karkkeja.

Katso kuvagalleriasta lisää kuvia tapahtumasta.
http://kknet.1g.fi/kuvat/lahiruokaviesti_porvoo_2008/

Maitopossua ja paikallisia herkkuja liha-, kala- ja juustotiskien takana lupasi tarjota yrittäjä Nina Hietalahti syyskuussa avautuvassa Anton&Anton-lähiruokakaupassaan Porvoon Jokikadulla. Lähiruokaviestin äitee Irma Kärkkäinen puukapulaa heiluttaen informoi valtakunnallisista Lähiruokaviikoista, joita vietetään syyskuun ajan nyt toista kertaa Suomessa suojelijana presidentti Tarja Halonen. Hunajan terveellisyydestä kertoi liljendalilainen Mia Bruce Marbacka Bigård Hunajatilalta, joka valittiin vuoden 2008 Mehiläistarhaajaksi.

Agri Marketin sponsoroimilla maitokärryillä kuljetettiin Grandin kulttuuritalossa talkootyönä kootut maistiaispussit, jotka oli täytetty tuoreella, tuoksuvalla ja maukkaalla lähiruoalla. Itä-Uusimaa on kauan ruokkinut helsinkiläisiä. Niinpä lähiruokapyöräilijöiden, toimittajien ja avaintoimijoiden ei tarvinnut lähteä Porvoosta kuivin suin, vaan matkaevääksi he saivat vaskiorkesterin sävelien myötä maistiaispussit.

Maistiaispussin tuottajat ja tuotteet:
Oy Vihannestalo Jordas Ab
Uudesta kasvihuoneesta salaatteja, yrttejä, viinisuolaheinää
Robert Jordas
Jordaksentie 110, 07800 LAPINJÄRVI, puh. 040 5526442
Sipoosta Sigli-perunaa, Guy Sundbäck, Nynäsintie 20, 01190 BOX
Kaj Holmström, puh. 040 5244154
Sipoosta tilliä Agrica Ab:n kautta
Seitlahden puutarha/Seitlax trädgård
Kirsikka- ja luumutomaatteja, tomaatteja, vihannes- ja maustekasveja, kukkia.
Björknäsintie 155, 06200 PORVOO, puh./fax 019-577 578, info@seitlahdenpuutarha.fi , www.seitlahdenpuutarha.fi/
Tuorilan Kotileipomo
Marjo Pulkkinen, Ruisleipää, muita ruokaleipiä, piirakoita, kahvileipiä
Meijeritie 4, 07230 MONNINKYLÄ, Askola, puh. 019 650094
Marbacka Bigård Hunajatila
Kukkaishunajaa, maustettuja hunajavalmisteita, mehiläisvahaa ja mehiläisvahakynttilöitä
* Vuoden 2008 MEHILÄISTAHAAJA Suomessa * Årets 2008 HEDERSBIODLARE i Finland
Marbackavägen 65, 07880 LILJENDAL
Bjarne Bruce puh./tel 0400 438 888 * bjarne.bruce@pp.inet.fi , Mia Bruce puh./tel 040 548 4464, www.marbacka.fi/
Hommanäs Gård
Mehuja, hilloja, hyytelöitä, glögiä, sinappia ja muita herkkuja
Brita Andersson, puh. 040 724 8254 ja Magnus Andersson, puh. 040 703 6492
Löfvingintie 98, Löfvingsvägen, 06200 BORGÅ, PORVOO, puh. (019) 543 026, www.hommanas.com/
Peter Lindholm, Tammiontie 9, 07310 SANNAINEN, puh. 0400 717536
Sipuleita ja punasipuleita Agrica Ab:n kautta
Oleniuksen puutarha, Paippinen 04170, SIPOO, Kurkkua Agrica Ab:n kautta
Agrica Ab / Porvoon peruna Borgå potatis, Hasse Nyqvist, puh. 019 521 9900
Höylänlastu 4 – Hyvelspånet, 06150 BORGÅ, PORVOO
Monipuolinen vihannesten ja muiden elintarvikkeiden tukkukauppa.
Myös paikallisia tuotteita ja pakasteita. Toimitilat laajentuneet ja uudistuneet.
Brunbergin suklaatehdas, vaihde 019-548 42 00, fax 019-580 322, Veckjärventie 6, 06150 PORVOO, Myymälä Keskusta, Välikatu 4 ja Tehtaanmyymälä, Teollisuustie 19 B
Alku-maitokaramelli, Brunbergin suukko, tryffeli, lakritsi, maitosuklaa, kauralakritsi
Kiitos teille kaikille hienosta tapahtumasta! Muistetaan ostaa ja nauttia lähellä tuotetettua ruokaa. Se on myös arvokas ympäristöteko Suomen talkoissa.
Katso kuvagalleriasta lisää kuvia tapahtumasta. http://kknet.1g.fi/kuvat/lahiruokaviesti_porvoo_2008/
Irja Kallio

Ei kommentteja: